Kommende FMV temadag om:

Anvendelse af pulverbaserede metaller og overflader


Additiv fremstilling, påsprøjtede slidbelægninger, lodning med pulver, HIP, lasersintring m.m.

 

Et af de største spring i udviklingen af højt legerende metaller og værktøjsstål er indførslen af pulverteknologien. Der har betydet, at man i dag kan fremstille helt isotrope (samme egenskaber i alle retninger) metallegeringer, som medvirker til en markant forbedring materialets egenskaber.

 

Pulverteknologien har ligeledes gennem mange år været løsning på fremstilling af komponent-geometrier, som ville være umulige eller dyre at fremstille med andre metoder. En af udfordringerne har været at skabe tætte og homogene komponenter. Hvor langt er man nået med løsningen af disse udfordringer i dag? Temadagen vil give dig svaret.

 

Metallisk pulver anvendes i store mængde til termisk sprøjtning, hvor komponenter kan påføres en række forskellige legeringer, der forbedrer overfladen egenskaber signifikant. Ligeledes indgår metallisk pulver ofte til vakuumlodning af industrielle komponenter.

 

I de seneste år har pulvermetallurgien fået et nyt fokus, og det er indenfor den additive fremstilling (Additiv Manufacturing) – eller bedre kendt som 3D-printning. Udviklingen går stærkt på dette område, og i dag fremstilles f.eks. komponenter til luftfartøjer efter denne metode. Men selv indenfor additiv fremstilling findes der udfordringer, der blandt andet er relateret til tætheden af materialet. I den forbindelse sættes der fokus på HIP-processen (hot isostatic pressing).

Temadagen afholdes i November 2019